Wat mensen die niet onzedelijk zijn op Bitcoin vinden er nog steeds leuk aan

In dit audio-interview praten CoinDesk’s Leigh Cuen en onderzoeker Nadia Eghbal, auteur van het aankomende boek „Working in Public“, over open-source software projecten. Van platformen als Github tot softwaretalen als Rust, Cuen en Eghbal onderzoeken hoe de open-sourcebeweging er in 2020 uitziet.

Er zijn mensen die bitcoin begrijpen en er toch niet obsessief mee bezig zijn. (Ik weet het, het is raar. Zoals, hoe?)

Eghbal, een Protocol Labs aluin die bekend is met bitcoin, is een van hen. Ze beschreef bitcoin als een zeldzaam voorbeeld van een project dat groeit in een decennium en doorgaat. Veel mensen meten de groei in termen van unieke bijdragers, gebruikers of winst. Voor Eghbal zou het kijken naar verschillende soorten „activiteiten“ een beter spectrum kunnen bieden.

„Het meten van activiteit is misschien een betere manier om na te denken over de gezondheid van een project… sommige projecten hoeven ook niet zo actief te worden ontwikkeld als andere,“ zei Eghbal. „Ik keek ook naar zaken als de reactiesnelheid van onderhouders.“

Kortom, worden problemen snel opgelost voordat ze de gebruikers raken? De kwaliteit van de bijdragen moet worden geëvalueerd naast het grote aantal bijdragers. Krijgen de mensen die de software gebruiken er een unieke waarde aan wanneer ze het nodig hebben?

Een andere nuttige metriek, zei ze, kan „werk gedaan“ zijn, inclusief „hoeveel pull-verzoeken worden samengevoegd of hoeveel problemen worden afgesloten“.

En gelukkig is Eghbal niet de enige onderzoeker die Bitcoin Future begrijpt zonder „actief“ te zijn in de „Bitcoin gemeenschap“. (Om eerlijk te zijn, gebruik ik deze domme woorden meer dan wie dan ook.) Privacy tech legende Claudia Diaz, Nym’s hoofdtechneut, zei dat ze gelooft dat er waarde kan zijn in cryptocurrency projecten, hoewel dat niet haar focus of passie is.

„Cryptocurrency biedt een optie voor de mensen die de systemen gebruiken om ze te financieren,“ zei Diaz. „Ik ben geïnteresseerd in het maken van systemen die zinvol en zelfvoorzienend zijn, omdat iedereen de juiste stimulansen heeft.“

Stimulansen

Er zijn veel verschillende soorten van waarde die mensen ontlenen aan open-source software projecten.

Soms gebruiken ze de software, soms gebruiken ze openbaar werk om hun eigen persoonlijke merk te ontwikkelen. Eghbal zei dat enkele van de meest gezochte ingenieurs „een actieve fanbase bouwen voor wat ze ook creëren“.

Ze voegde eraan toe dat er „verschillende soorten open-source projecten“ zijn met gepassioneerde fandoms, zoals Rust, plus open source-ontwikkelaars hebben „veel gemeen“ met andere soorten online content creators. Deze publieke vertoningen kunnen leiden tot dramatische Twitter-vetes en verhitte rivaliteit, net als andere persoonlijkheidsgestuurde rollen zoals TikTok-sterren en podcasters.

„Er is mij verteld dat zoveel dingen absoluut waar zijn, maar toch allemaal tegenstrijdig met elkaar zijn“, zei Eghbal over haar onderzoek. „Als ik iets geleerd heb, is het dat ontwikkelaars meningen hebben.“

Dit is de reden waarom Diaz’s symbolisch gefinancierde startup, Nym, een privacy laag ontwikkelt die vergelijkbaar is met Tor, waarvan ze zei dat ze sterk afhankelijk is van overheidsfinanciering. In tegenstelling, hief haar startup Nym $2.5 miljoen op in een particuliere symbolische verkoop in 2019.

„Tor biedt verschillende inruilacties aan,“ zei Diaz. „,,Wij bouwden Nym en de toepassingen op bovenkant kunnen overzichtstoepassingen of cryptocurrency toepassingen zijn… gebruikend de infrastructuur om hun metagegevens in de betekenis te beschermen het netwerk kan niet berekenen tot welke diensten u toegang hebt of wat zij met die diensten zouden kunnen doen.“

Open Source Motivaties

Diaz beschouwt zichzelf een beetje als een buitenstaander van de open-source ontwikkelaarsgemeenschap, zoals Eghbal. Hun motivaties zijn vooral onderzoeksgericht, want onderzoek is hun taak.

Nym-mede-oprichters als Harry Halpin hebben meer ervaring met (ideologische) open-sourcesoftwareontwikkeling. Zelfs vanuit verschillende invalshoeken zijn Halpin, Diaz en Eghbal het erover eens dat samenwerking en onderlinge afhankelijkheid de crux van het open-sourceontwikkelproces zijn.

„In plaats van te vertrouwen op de code van een paar andere ontwikkelaars, vertrouw je nu misschien op honderdduizenden projecten van mensen en weet je niet eens wie die mensen zijn‘, zei Eghbal.

Als zodanig, zei Halpin dat Nym nauw samenwerkt met teams die bijdragen aan andere open-source projecten, zoals Roest, Kosmos en Zcash. Bovendien werkt zijn team vaak met onafhankelijke (quasi-beroemdheid) ontwikkelaars zoals Amir Taaki. Soms dragen mensen bij als hobbyist of als gebruiker met specifieke behoeften, andere keren worden ze betaald. Er zijn veel redenen waarom mensen werken aan cryptocurrency projecten.

„Ik denk dat het geweldig zou zijn om een infrastructuur te hebben die privacy in een verscheidenheid van toepassingen kan ondersteunen,“ zei Diaz. „Cryptocurrency biedt een optie voor de mensen die de systemen gebruiken om ze te financieren … Privacy-technologieën zijn zeer moeilijk op de markt te brengen.“

Aan de andere kant beschreef Eghbal bitcoin als langzamer bewegend dan sommige andere cryptocurrency projecten.

„Proberen prioriteit te geven aan stabiliteit is een heel andere ontwikkelingsstijl in plaats van mensen veel en veel functies te laten hebben,“ zei Eghbal en beschreef Bitcoin als relatief „stabiel“.

En zelfs als de prijs van het activum nooit „naar de maan“ gaat, kan het blijven leveren van betrouwbare softwaretools op zich al een metriek van succes zijn.